четвер, 9 квітня 2020 р.

План-конспект до уроку виробничого навчання з теми "Ремонт кнопочних станцій"


«Ремонт пакетних вимикачів, кнопок і ключів управління»
Кнопки управління.
Кнопки управління складаються із пластмасової кнопки 1 та корпусу 9, всередині якого розташовані контакти і пружини. Кнопка запресована на стальному стержні 3. На кінці стержня закріплений контактний мостик 6 з пружиною 7. Провід електричних ланцюгів управління приєднуються гвинтами 8 до розмикаючих 4 та замикаючих 5 контактів (в кнопках нового зразку є тільки замикаючі контакти в кнопці «Пуск» та розмикаючі в кнопці «Стоп») На циліндричній частині кнопки, яка виступає всередині корпусу, змонтована пружина 2. Кнопка закріплена за допомогою гвинтів. Якщо поставити декілька кнопок в одному блоці, утвориться кнопочний пост, або кнопочна станція. 


Кнопка управління(а), кнопочний пост (б), ключ управління (в)
1 – кнопка
2 – 7 – зворотня і контактна пружина
3 – стержень
4 -5 -розмикаючі та замикаючі контакти
6 – контактний міст
8 – гвинт
9 – корпус
10 – контакти ключа для приєднання до нього проводів зовнішнього ланцюга
11 – рукоятка ключа
12 – призма

В залежності від призначення кнопки можуть бути з самоповерненням в початкове положення під дією пружин або без нього. Конструктивне виконання  кнопок  може бути відкритим (утопленим), захищиним або вибухобезпечним. Кнопки управління застосовують для дистанційного управління електромагнітними апаратами.
При ремонті кнопки управління очищають поверхні контактів і мостика від плівок окслення. Перевіряють стан пружин і затяжку гвинтів. Ослаблені пружини замінюють на нові, які виготовлення на заводі згідно ГОСТу.
При збиранні відремонтованої кнопки управління звертаюь увагу направельне  взаємне розташування внутрішніх деталей та її контактні поверхні, а також на вдсутність заїдань в рухомому стані стержня та кнопки в корпусі. Гвинти повинні бути затягнуті до кінця.


Немає коментарів:

Дописати коментар