понеділок, 23 березня 2020 р.

Будова перемикачів

Пакетні перемикачі, призначені для нечастих включень у мережах постійного струму напругою до 220 В, а також в мережах змінного струму напругою не більше 380 В. Вони компактні, мають високу розривну здатність, надійно працюють при трясці і вібраціях.
Пакетні перемикачі призначені для роботи в електричних ланцюгах напругою до 380В змінного струму частотою 50, 60Гц і 400Гц і до 220В постійного струму в якості:
- ввідних вимикачів і перемикачів в ланцюгах управління електроустановок розподілу енергії;
- комутаційних апаратів з ручним приводом для нечастих включень і відключень;
- для ручного керування асинхронними електродвигунами в електричних ланцюгах змінного струму.
Вимикачі розраховані для роботи при температурі навколишнього середовища від -40С до + 45С і відносній вологості повітря не більше 95+-3% при температурі +25+-30С і не більше 80+-3% при температурі +40+-30С.
Випускаються в кліматичному виконання - У, М.
БУДОВА І ПРИНЦИП РОБОТИ
Поворотний (пакетний) перемикач (вимикач) має наступну будову. Залежно від кількості робочих полюсів (від 1 до 4) він включає декілька комутаційних пакетів, в кожному з яких є рухомі і нерухомі контакти. Рухомі пружинні контакти закріплені на поворотному штирі, виконаному з ізоляційного матеріалу, який повертається і фіксується по кутах повороту 90°. Нерухомі контакти закріплені у пластмасових шайбах і виконані у вигляді ножів.
Конструкція перемикача (вимикача) передбачає розташування нерухомих контактів із зсувом один відносно одного для зручності підключення вхідних і вихідних провідників. Клеми однієї фази розташовані на протилежних сторонах корпусу, тому кабелі живлення, що підведені до перемикача прийнято розташовувати з одного боку від стяжних шпильок, а провідники (кабелі) до споживачів — з протилежного.
Зазвичай, повертання ручки (штурвалу) вимикача на кут 90° призводить до виключення або включення живлення. З чотирьох положень ручки пакетного перемикача (вимикача) два — замикають контакти і два — розмикають.


1.Рухомий контакт
2. Пакет
3. Нерухомий контакт
4. Набір пакетів
5. Кришка
6. Рукоятка

КОНСТРУКЦІЯ ТА ПРИНЦИП ДІЇ

Контактна система:

                              1 - рухомі контакти, 2 - нерухомі контакти, 3 - ізолятор, 
                              4 - искрогасительные шайби    
Контактна система набирається з окремих секцій. Секція складається з ізолятора 3 (малюнок 2), в пазах якого знаходяться нерухомі контакти 2 з гвинтами для підключення проводів мережі, і пружних рухомих контактів 1 з фіброві искрогасительными шайбами 4. Окремі секції збираються на скобі 2 (малюнок 3) зі стяжними шпильками Скоби мають пази для кріплення пакетних перемикачів (3-го виконання) до панелі при монтажі. Кріплення пакетних вимикачів і перемикачів (1го і 2го виконання) так само може здійснюватися і пі допомоги верхніх скоб 1, мають пази і знаходяться на кришці.



Скоби мають пази для кріплення пакетних вимикачів і перемикачів (3-го виконання) до панелі при монтажі. Кріплення пакетних вимикачів і перемикачів (1-го і 2-го виконання) також може здійснюватися і за допомогою верхніх скоб 1, мають пази і знаходяться на кришці.
Контакти в пакетних вимикачах і перемикачах ковзні. Необхідне зусилля натискання контактів забезпечується за рахунок пружних властивостей рухомих контактів.

Перемикаючий механізм:
Перемикаючий механізм 4 розташований над контактною системою в кришці апарату. Пакетні вимикачі і перемикачі забезпечені механізмом миттєвого перемикання, тому швидкість переміщення рухомих контактів не залежить від швидкості обертання рукоятки.



1- верхня скоба,
2 - скоба зі шпилькою,
3 - ізолятор (пакет),
4 - перемикаючий механізм,
5-вал; 
6 - рукоятка

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ
Основним недоліком пакетного перемикача є його мала зносостійкість — не більше 10000 циклів, тому не рекомендується проводити більше 120 вимикань (вмикань) на годину.
          До переваг слід віднести невеликі габарити таких перемикачів, які є значно компактнішими за рубильники, що виконують ті ж функції. Окрім цього, конструкція пакетного вимикача влаштована таким чином, що при відключенні живлення синхронно створюється два розриви кола. До того ж, завдяки пружинному механізму відключення відбувається практично миттєво, що позитивно впливає на гасіння електричної дуги, яка виникає при цьому та на період стійкості контактів. Сприяють швидкому гасінню дуги і фіброві іскрогасні шайби, що знаходяться між рухомими контактами. При нагріванні від дуги з фібри виділяється газ, який, при русі через щілини пакету, гасить дугу.

МАРКУВАННЯ